ITS attendeert u graag op actuele ontwikkelingen. Trendwatcher Richard van Hooijdonk komt met spraakmakende vernieuwingen over toepassingen van kunstmatige intelligentie. Gebruiken we AI in de toekomst om te weten wat uw hond nu eigenlijk blaft?
Potvissen staan bekend om hun enorme breinen maar ook om hun complexe sociale structuur en geavanceerde communicatie. Een collectief van dierenwetenschappers en machine learning-experts wil in het project Ceti de ingewikkelde taal van potvissen met behulp van geavanceerde AI-algoritmes ontcijferen en zo de kloof in het begrip tussen mens en dier verkleinen. Een van de uitdagingen is om voldoende akoestische data te verzamelen om de AI-algoritmen te trainen. Hoewel het voorlopig nog niet mogelijk zal zijn om potvistaal met algoritmen naar menselijke taal te vertalen, zullen ze onderzoekers wel helpen bepalen welke geluiden waarschijnlijk het meest betekenisvol zijn voor de walvissen. Hierdoor kunnen ze zich richten op het ontcijferen van de meest essentiële aspecten van de potvistaal en sociale dynamiek.
Honden zijn erg goed geworden in het aanvoelen van menselijke emoties en lichaamstaal, maar de subtiliteiten van hun eigen manier van communiceren blijven voor ons nog altijd grotendeels een raadsel. Daar kan binnenkort echter snel verandering in komen, dankzij het werk van vernieuwers als gedragsbioloog Con Slobodchikoff. “Tijdens een aantal experimenten hebben we ontdekt dat prairiehonden een zeer geavanceerd communicatiesysteem hebben dat ik gerust een taal durf te noemen”, zegt Slobodchikoff. “Ze hebben alle kenmerken die volgens taalkundigen nodig zijn om de communicatie tussen dieren als een echte taal te beschouwen”. Volgens Slobodchikoff kan het alarmgeluid van een prairiehond gedetailleerde informatie overbrengen over naderende roofdieren, zoals hun soort, grootte, vorm en snelheid, en dat allemaal met één enkele piep.
Een volgende stap is de ontwikkeling van vertaaltechnologie die zowel de verbale als de lichaamstaal van honden en andere huisdieren kan interpreteren. Deze technologie kan de manier waarop we met onze trouwe viervoeters omgaan drastisch veranderen. Hoe mooi zou het zijn als we hiermee kunnen zorgen dat mens en dier elkaar beter begrijpen en er een nog sterkere band ontstaat?
(Bron: blog van Richard van Hooijdonk.)