Stelt u zich voor: een docent ontvangt een sms van het schoolbestuur met het dringende verzoek om gegevens te controleren. De boodschap lijkt betrouwbaar, en zonder het te beseffen, deelt de medewerker gevoelige informatie. En zo is uw school plotseling slachtoffer geworden van smishing.
Smishing, een combinatie van ‘sms’ en 'phishing', is een vorm van cybercriminaliteit waarbij oplichters via sms proberen gegevens te stelen. Dit brengt niet alleen financiële risico’s met zich mee, maar tast ook het vertrouwen en de veiligheid binnen uw onderwijsinstelling aan. In een tijd waarin onderwijsmedewerkers steeds vaker hun mobiele telefoon gebruiken, zowel voor werk als privé, is het cruciaal om mediawijsheid te vergroten en digitale dreigingen, zoals smishing, te herkennen.
Zorg ervoor dat uw medewerkers alert zijn op verdachte berichten en zichzelf beschermen met deze tips:
Met de groeiende afhankelijkheid van digitale communicatie is mediawijsheid essentieel voor onderwijsmedewerkers. Niet alleen om leerlingen te begeleiden, maar ook om zichzelf te beschermen tegen digitale bedreigingen. Door medewerkers bewust te maken van cybercriminaliteit en hen te trainen in veilig digitaal gedrag, verkleint u de kans dat uw school slachtoffer wordt van smishing en andere vormen van digitale fraude.
Onze workshop mediawijsheid helpt om uw onderwijsmedewerkers weerbaarder te maken tegen online bedreigingen. We behandelen de herkenning van phishing en smishing, veilig omgaan met digitale communicatie en het verantwoord gebruik van (mobiele) apparaten binnen de schoolomgeving.
Maak uw onderwijsmedewerkers mediawijs! Neem contact met ons op om de workshop in te plannen!