Generatieve AI in het onderwijs

dinsdag 22 augustus 2023

Kunstmatige intelligentie komt steeds vaker voor in het onderwijs. Leerlingen gebruiken bijvoorbeeld ChatGPT om een opdracht te maken. Hoe gaan leerkrachten hier mee om?

Generatief

ChatGPT is een vorm van generatieve kunstmatige intelligentie (AI). Dit betekent dat de AI dingen kan genereren, zoals plaatjes en tekst. Het genereren van teksten kan leerlingen helpen bij het maken van een schoolopdracht. De technologie werd daarom afgelopen schooljaar ineens razend populair. Wij kijken nu terug op het eerste schooljaar met ChatGPT.

Wat doen leerkrachten?

Leerkrachten denken niet meteen negatief over technologieën zoals ChatGPT, blijkt uit een interview van EenVandaag. We moeten het onderwijs anders inrichten, vindt Nederlands docent Eerin Engelen. ‘Wat willen we dat kinderen leren? Ga ik ze vragen een essay te schrijven in de wetenschap dat een chatbot dat minstens zo goed kan? Of wil ik dat zij iets laten zien wat een chatbot niet kan? Zo kan ik ze een essay van ChatGPT kritisch laten beoordelen’, aldus Engelen.

Wat vinden experts?

Ook experts zien de kansen van generatieve AI in het onderwijs. Kennisnet sprak met prof. dr. Eric Postma, hoogleraar AI aan Tilburg University. Hij ziet dat het huidige programmeeronderwijs eigenlijk al verouderd is. ChatGPT kan namelijk zelf programmeercode generen. ‘Je zal er op een andere manier mee om moeten gaan. Je moet nog steeds kunnen programmeren, maar je moet het op een andere manier toetsen. Wij moeten studenten opleiden om code en teksten die door AI gegeneerd zijn, te checken op fouten of onjuiste informatie’, aldus Postma.

AI in de toekomst gemeengoed

‘Binnen vijf à tien jaar is generatieve AI gemeengoed’, meent Postma. ‘Dan gebruikt iedereen dit soort tools, ook professionals.’ Het is daarom volgens Postma belangrijk dat leerlingen leren hoe ze deze nieuwe technologie in hun voordeel gebruiken. Het onderwijs moet daarin volgens hem adaptief zijn, omdat AI-technieken continu veranderen.

Digitale geletterdheid

De meningen zijn nog verdeeld over de plek van AI in het onderwijs. Maar de technologie is er en zal niet zomaar verdwijnen. Het is dus belangrijk dat leerlingen goed leren omgaan met de nieuwe technologie. Geen eenvoudige taak voor het onderwijs. Omdat hierbij veel techniek komt kijken. Voor het gebruik van AI moeten scholen namelijk beschikken over goede laptops, tablets of Chromebooks en een stabiel netwerk. ITS neemt deze technische kant graag bij scholen uit handen. Wij zorgen voor de ICT, zodat leerkrachten zich volledig kunnen focussen op het onderwijs!